
În contextul actualei crize care ne-a lovit și ne-a adus în situații economice și sociale neașteptate și pentru care nu eram pregătiți, Consiliul Director al Asociației Incoming Romania s-a gândit în primul rând la membrii săi și am încercat să le fim alături, de ajutor și sprijin, să le oferim informații legislative și din piață. Am încercat să consolidăm famila operatorilor de incoming, să facem față împreună prin solidaritate și susținere în actuala criză și după aceasta, când va trebui să repornim, să ne reinventăm, să trecem de la supraviețuire la acțiune.
Apoi ne-am făcut auzite doleanțele și problemele prin poziții față de autorități și piață: scrisori, comunicate de presă, articole pe site-ul nostru și în media. În acest sens, am susținut cerințele colegilor din turism, dar am cerut și unitate și solidaritate.
Astfel, demersurile noastre s-au suprapus peste o inițiativă existentă de a se crea o Alianță Pentru Turism ca o platformă de acțiune la care să adere patronatele și asociațiile din turism, pentru a avea o voce unică și puternică față de autoritățile locale și naționale. Ne-am alăturat acestei inițiative pe care o susținem și sprijinim.
O primă acțiune a acestei alianțe a fost aceea de a creiona, noi din partea asociativă a turismului românesc, un plan de organizare a turismului în România, cu care să ne apărăm interesele și cu care să ne ducem peste decidenții actuali și viitori, să devină un plan strategic de dezvoltare a turismului nostru pe termen scurt, mediu și chiar lung.
Astfel s-a născut proiectul SOS – Turismul Românesc – Soluții de organizare și susținere a turismului românesc. S-au creat 10 grupe de lucru pe temele arzătoare pentru turismul românesc, s-au implicat 18 asociații prin vocile reprezentanților lor, au contribuit peste 70 de profeșionisti din turismul românesc, de la “personalități cunoscute ” la “oameni liberi”, totul pe bază de voluntariat și entuziasm. Au fost cooptați cât mai mulți colegi și membrii din asociații.
S-a muncit mult, s-au centralizat idei si soluții, s-au definit obiective smart și s-a ajuns la o formă finală cu 10 măsuri imediate de repornire a turismului românesc și încă 60 de măsuri de reorganizare și modernizare.
Reprezentanții asociației Incoming Romania s-au implicat direct în 2 grupuri de lucru:
- problematica promovării
- problematica agențiilor de turism și a activităților conexe
Au fost preluate și propuneri din piață, pe platforma special creată în acest sens.
Se regăsesc în acest proiect toate problemele și dorințele noastre: recunoașterea importanței incomingului, TVA redus la nivelul de TVA al furnizorilor noștri de servicii, prima de incoming ca primă de export servicii turistice, organizarea OMD-urilor locale și regionale, crearea unei entități naționale pentru promovare în afara structurilor politice, modernizare și eficientizarea promovării internaționale, rezolvarea participării agenților economici în standul național la târgurile internaționale de turism, poliție turistică, ghizii recunoscuți ca profesie liberală, etc
Am susținut și sprijinit problemele tuturor actorilor activi în turism: structuri de cazare (hoteluri, pensiuni), restaurante, agenții de turism (cu activitățile lor specifice de: outgoing, turism intern, turism de afaceri și evenimente, turism de incoming, etc), ghizi autorizați, transportatori (aerieni, tereștri), muzee și obiective turistice, asociații de promovare, etc
Materialul a fost finalizat, editat, prezentat într-o video conferință autorităților, la care au participat miniștrii secretari de stat responsabili pentru turism, IMM, finanțe și muncă.
A fost apoi transmis tuturor autorităților și ministerelor, se trimite partidelor politice, a fost prezentat într-o conferință de presă, ne dorim să devină un plan strategic general pentru reorganizarea și modernizarea turismului romanesc.
Documentul SOS – Turismul Romanesc poate fi consultat aici si descărcat prin click pe link-ul de mai jos.
Ovidiu Tudor
Președinte Asociația Incoming Romania