Incoming Romania si Alianta pentru Turism

Către:

milioanele de turiști români care obișnuiesc să călătorească în România

sutele de mii de angajați în domeniul turismului din România

zecile de mii de antreprenori în turism din România

miile de politicieni, înalți funcționari publici și membrii ai guvernului României

 

Astăzi turismul mondial traversează o criză fără precedent, cu un impact care va schimba radical modul în care această industrie va arăta de acum încolo. Toți specialiștii internaționali și naționali fac predicții, scenarii de evoluție, analizează după diverse modele intensitatea cu care fiecare economie națională va fi afectată și cum se estimează că va fi redresarea fiecăreia, dar și în ansamblu european și mondial.

Din acest ansamblu face parte și România și avem datoria să gândim și să acționăm deja pentru viitor, chiar daca la acest moment încă ne concentram pe asigurarea siguranței medicale și limitarea pierderilor de vieți. Dar cu totii știm că economia națională trebuie să-și continue funcționarea, turismul fiind de peste două decenii o ramură economică strategică și prioritară a României.

Fără îndoială că încă nu a reușit să fie ramura economică care să susțină o țară întreagă, deși ar fi putut să devină în 30 de ani, dar este o ramură care angrenează cel puțin alte șase domenii economice, unele fiind până la 30% dependente de piața de desfacere din domeniul HORECA.

Turismul nu reprezintă numai o vacanță la mare sau la munte, ci reprezintă o industrie complexă care generează direct și indirect peste șase sute de mii de locuri de muncă. Dar este și domeniul care asigură refacerea forței de munca din întreaga economie, care asigură satisfacția și starea de normalitate a milioane de oameni care călătoresc, care merg la restaurante, în parcuri de distracții, muzee, stațiuni litorale, montane, de relaxare sau balneare. Serviciile hoteliere, restaurantele, turismul și călătoriile reprezintă nevoi extrem de importante încât oamenii nu le pot pur și simplu abandona.

Industria ospitalității este un domeniu în care fără îndoială regulile și modul de desfășurare a activității va trebui regândit la scară globala, însă categoric nu poate fi ignorat. Suntem conștienți că forma pe care o va lua această industrie va fi diferită, mult schimbată. Nimic nu va mai fi ca înainte.

Ca să nu mai pierdem încă un tren, din lungul șir al celor care au trecut fără să oprească și la noi, trebuie să începem să lucram asiduu încă de acum pentru construcția viitorului. Aceste vremuri perturbatorii pot aduce și oportunități.

Astăzi toți jucătorii din turismul mondial sunt la același nivel, din păcate nivelul fiind zero. Putem oare privi acest lucru și ca pe o oportunitate, ca pe o șansă de a lua un nou start, o ocazie de re-poziționare, astfel incât să schimbăm felul în care România este văzută în turismul European și în cel mondial? Noi suntem de parere că DA, insă aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte.

Pentru a face această schimbare e nevoie de un demers comun, de o colectare a ideilor bune, a ideilor inovatoare, de argumentare a acestor idei, de o muncă intensă de informare, evaluare, selecție, analiză, comparații și prioritizări.

Mai exista insa o valență pe care turismul românesc o are și cu care putem începe reconstrucția domeniului. Avem o piață internă foarte activă, cei mai mulți dintre români alegând sa-și petreacă vacanțele în țară. Multe alte națiuni fac eforturi la acest moment să-și convingă cetățenii să nu-și mai programeze vacanțele în străinătate și să rămână în țările lor.

Noi putem începe prin a-i asigura pe români că suntem pregătiți să-i primim de indată ce siguranța sanitară o va permite, respectând întocmai noile reguli ce cu siguranță vor fi implementate. îi putem îndemna pe români să continue, cel puțin următorii doi ani, să opteze pentru vacanțele în România. Ne asumăm să ne adaptăm pe deplin noilor rigori și să asigurăm satisfacția fiecărui oaspete.

Alianța Pentru Turism (APT) reprezintă o structură informală deschisă și constituită voluntar. Până la acest moment au aderat la acest grup de atitudine și inițiativă 15 organizații importante ale turismului românesc, multe alte organizații și experți exprimându-și interesul, APT fiind expresia unității, voinței și determinării întregii industrii a ospitalității în fața acestor mari amenințări și provocări cărora turismul românesc trebuie sa le facă față. Și ar putea să iasă întărit și reinventat din această dură încercare. S.O.S. Turismul Românesc este un prim proiect al acestei Alianțe și reprezintă un demers unitar, coordonat și focusat pe VIITORUL TURISMULUI ROMÂNESC, un demers făcut pe o singură voce puternică a întregii bresle. Este un proiect menit să demonstreze importanța acestui domeniu economic și care să aducă propuneri de relansare a acestei industrii. Cum va fi economia și viața noastră după criza sanitară pe care o parcurgem depinde în primul rând de noi. De fiecare dintre noi. Prin inițierea acestui proiect și prin instrumentele de comunicare pe care le vom folosi dorim să colectăm cât mai multe propuneri privind susținerea si revirimentul turismului românesc. Urmăriți evoluția și participați la colectarea informațiilor intrând pe website-ul www.fihr.ro si www.incomingromania.org.

Peste 70 de specialiști din turism s-au alăturat acestui proiect lucrând în 10 grupuri de lucru conduse de oameni cunoscuți în breaslă și dedicați domeniului:

  1. Turism sustenabil – Gabriela Țigu, ASE
  2. Inovare, digitalizare, debirocratizare – Gabriel Iovu, expert in soluții informatice HORECA
  3. Forța de muncă – Daniel Mischie, HORA
  4. Promovare – Simion Alb, expert in Promovare
  5. Investiții în turism – Anca Nedea, OMD Litoral
  6. Creșterea capacității administrative – Paul Mărășoiu, FIHR
  7. Hoteluri și unități de cazare – Iulia Tasie, OPTBR și FIHR
  8. Restaurante, centre de evenimente și unități de agrement – Octav Dura, Hora
  9. Agenții de turism și servicii conexe – Dumitru Luca, ANAT
  10. Transportatori – Mihai Fertig, Expert in Transport Turistic

Concluziile desprinse în urma derulării acestui proiect se vor constitui într-un set de propuneri pe care ne străduim ca pana la începutul lunii Mai să fie redactate într-un Manifest pentru Viitorul Turismului Românesc . Suntem conștienți că acest demers nu poate fi fără cusur, poate chiar și cu unele erori, însă sigur va fi un act de asumare civică și socială, un act de curaj antreprenorial, o dovadă de maturitate și de atitudine pro-activă. Facem apel la fiecare dintre cei care cred că pot susține acest proiect, turiști, angajați și antreprenori din turism sau din domeniile conexe, profesori, experți, economiști, funcționari, politicieni animați de intenții oneste, să se implice cu tot ce au mai bun în acest demers. Această re-proiectare / re-definire a turismului românesc e în mâna noastră, cum de asemenea în mâna noastră stă și susținerea ulterioară a acestui document în fața decidenților din administrația statului, astfel incât să se țină cont de recomandările și solutțile pe care le vom avansa și să se bazeze pe propunerile și implicarea noastră în definirea strategiilor viitoare atât de necesare pentru următorii 15 – 25 de ani. Lumea se schimbă si nu am vrea să rămânem iar în urmă.

Cu încredere pentru un viitor de succes al turismului românesc,

APT (Alianța Pentru Turism):

Asociația de Ecoturism din România, AER – Andrei Blumer, Președinte

Asociația Incoming România, AIR – Ovidiu Tudor, Președinte

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării- Cătălin Tibuleac, Președinte

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România ANAT – Nicolae Demetriade,Președinte

Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural – Marilena Stoian, Președinte Onorific

Asociația Restaurantelor din România, HORA – Daniel Mischie, Președinte

Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului Sibiu – Alin Chipalia, Președinte

Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului Oradea și Regiune – Mihai Jurca, Președinte

Camera de Comerț si Industrie Română – Germanâ, AHK – Dragoș Anastasiu, Președinte

Federația Asociațiilor de Promovare turistică, FAPT – Corina Martin, Președinte

Federația Industriei Hoteliere din România, FIHR – Călin Ile, Președinte

Federația Națională a ghizilor de turism din România FNGTR – George Vasiliu, Președinte

Organizația Patronală Mamaia-Constanța – Anca Pavel Nedea, Director Executiv

Organizația Patronală a Turismului Balnear din România OPTBR – Nicu Rădulescu,Președinte

Organizația Profesioniștilor din Turism SKAL – Florin Țâncu, Președinte

Calin Ile, Președinte FIHR București

Inițiatorul proiectului 16.04.2020