Turismul de incoming in stare de urgenta

Parafrazind poetul, suntem acum niste plugari pe ogorul turismului de incoming in Romania: am arat, am semanat, am ingrijit si am crescut acest turism, l-am facut sa rasara, sa fie bagat in seama, chiar daca nu este recunoscut si sustinut de autoritati la justa sa valoare si fara sa i se exploatezee extraordinarul sau potential de dezvoltare.

Facem parte dintr-o categorie profesionala din turism obisnuita sa taca si sa faca: nu ne facem publicitate in Romania, nu suntem cunoscuti decat de clientii straini si de parteneri externi, de furnizorii de servicii turistice si de catre concurenta, alti organizatori de incoming, ca si noi.

Credem ca a venit momentul sa nu mai tacem, ca sa putem face in continuare ce stim si vrem sa facem, trebuie sa vorbim tare, limpede si clar.

In toata istoria turismului international, derulat de tur operatori, de la Viagens Abreu (1840) si Thomas Cook (1841) la Oficiul National de Turism (infiintat in Romania in 1926 la initiativa lui Emil Racovita), pana in prezent, nimeni nu a vazut si nu a trecut printr-o astfel de criza: de sanatate, sociala si economica, atat de complexa si necrutatoare, in timp de pace.

Nimeni nu stie ce se va intampla cu turismul in timp de pandemie si dupa ce aceasta va trece, nu scrie in nici un manual, paginile sunt albe.Nu credeam ca noi vom fi aceia care vor fi martorii disparitiei turismului traditional, clasic, dar ce vedem ne sperie si ne ingrijoreaza.

Deci va trebui sa ne reinventam odata cu el, cu piata, cu partenerii si clientii.

Ce va trebui sa facem?

Daca in cazul clientilor, acestia se vor intoarce la ei si isi vor redefini prioritatile de calatorie in functie de resurse, sanatate, dorinte si vise, ce facem noi si ce vom face?

<>In primul rand, credem ca trebuie sa ne trezim, nu ne va sprijini si nu ne va intelege nimeni, autoritatile nu ne vor ajuta direct, au alte urgente si nici nu inteleg sau nu au timp si rabdare sa vada ce ni se intampla si ce se poate intampla cu turismul de incoming in Romania, sa cada in izolare sau sa dispara sub judecatile nationaliste si sub presiunea concurentei externe.

Deci daca ne trezim si realizam ca suntem intr-o criza nemaintalnita, sa incercam sa supravietuim si sa rezistam! Cum? Organizandu-ne mai bine, tinand aproape si in echipa colegii, partenerii si clientii directi, furnizorii, actorii pietei turistice!

Orice masura luam, oricat de dura sau neasteptata ar fi, sa o comunicam, sa o intelegem si sustinem impreuna, cu echipa noastra, cu familia noastra profesionala, cu breasla.

Sa folosim ce ni se da ca ajutor si sa cerem mai clar si mai la obiect, sa identificam exact ce ne doare si ce ne trebuie, de ce sustinere si ajutor avem efectiv nevoie.

Si apoi sa ne pregatim pentru ce va veni, pentru revenire si refacere, pentru recuperare si dezvoltare, sa gandim impreuna spre un orizont de 12 luni ce putem face impreuna!

Nu credem ca va dispare turismul de incoming in Romania, mai avem inspiratie si inteligenta sa il adaptam la noile provocari ale pietei, sa il dezvoltam si modernizam!

Mai credem si ne dorim sa fim mai uniti si mai solidari ca niciodata, in echipa, in asociatie, in breasla alaturi de alte asociatii, patronate, federatii din turism; suntem aparent mai mici si mai putini legati de politic si de interese financiare, dar suntem o voce aparte, ne stim bine domeniul de activitate si vrem sa il corelam si integram cu universul mai complex al turismului actual din si pentru Romania.

In numele Asociatiei Incoming Romania va asteptam si va rugam sa veniti alaturi de noi, impreuna sa rezistam, sa supravietuim, sa ne reprogramam tururile si sperantele, sa ne reinventam, sa redevemim impreuna o piata de incoming matura, interesanta si competitiva.

Sanatate si curaj!

Pentru Incomingul Romanesc semneaza si isi sustine pozitia Asociatia Incoming Romania in numele a 33 de membrii si membrii asociati,

Ovidiu Tudor
Presedinte

Bucuresti, 24 Mar 2020