Piata Sfatului Brasov

Propunerile Asociatiei Incoming Romania ca masuri de combatare a efectelor negative din turism ca urmare a pandemiei

Turismul de incoming (aducerea turistilor straini in Romania) poate fi incadrat in categoria industriilor ce contribuie la echilibrarea balantei de plati prin sumele in valuta incasate din afara tarii si transferate in economia interna. Complet ignorat in ultimii ani, turismul de incoming s-a dezvoltat prin eforturile a nu mai mult de 100 de agentii specializate pe acest domeniu si care au sustinut sosirea a aproximativ 2,5 milioane de turisti straini doar in 2019. Incasarile de la principalele obiective turistice, gradul ridicat de ocupare a hotelurilor din marile orase, dar si activitatea firmelor de transport persoane se datoreaza intr-o masura destul de mare si turismului de incoming.

Consideram ca in aceste momente dificile eforturile de sustinere a economiei ar trebui sa se concentreze si asupra acelor ramuri care vor juca un rol important in relansarea economica.

Printre masurile propuse de catre Asociatia Incoming Romania pe un orizont de 12 luni se numara:

 • Preluarea cheltuielilor cu somaj tehnic de catre stat. In acest moment datorita impunerii starii de urgenta in Romania si a masurilor restrictive, rezulta clar ca in cazul agentiilor de turism de incoming, acestea nu isi mai pot desfasura activitatea in acest timp, deci includerea in categoria de ajutor prin somaj tehnic nu ar mai trebui justificata printr-un certificat, deoarece este evident ca activitatea noastra este blocata.
 • Definirea perioadei pentru care se poate oferi somajul tehnic. Avand in vedere ca sezonul 2020 pare a fi compromis conform cifrelor actuale, ar fi necesar ca perioada de somaj sa se extinda pe durata pandemiei si nu doar a starii de urgenta. Trebuie luat in considerare ca unele agentii nu isi pot trimite direct angajatii in somaj tehnic, acestia desfasurandu-si in continuare activitatea fiind preocupati de gestionarea rambursarilor catre turisti.
 • Punerea la dispoziție de lichidități pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR și Eximbank/ CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgență de la băncile comerciale, în condiții de acordare îmbunătățite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeană în comunicarea din 13 martie 2020.
 • Introducerea unor masuri prin care sa fie amanate ratele catre banci sau societati de leasing, pana la o data care permite reluarea activitatii turistice.
 • Anularea obligatiilor fiscale aferente salariilor pentru urmatoarele 12 luni sau pana la stingerea pandemiei. In conditii de zero venituri orice povara financiara poate face diferenta intre faliment si continuarea activitatii.
 • Subventionarea chiriilor pentru agentiile de turism cel putin pe durata pandemiei. Trebuie luate in considerare si sediile agentiilor organizatoar (touroperatoare) care desfasoara activitate de productie pachete si nu revanzare.
 • Includerea codurilor CAEN aferente activitatilor agentiilor de turism 7911 respectiv 7912 in lista viitoarele programe eligibile ce pot fi sustinute prin fonduri europene
 • Avand in vederea restrangerea activitatii este cel mai bun moment de a utiliza expertiza profesionistilor din turism. Solicitam instituirea unei echipe voluntare de profesionisti in turism care sa pregateasca liniile strategice si apoi actiunile necesare relansarii turismului in perioada post pandemie pe un orizont de timp de 12 luni.
 • Relansarea investitiilor in turism prin stabilirea unor proiecte strategice si care pot oferi o dezvoltare sustenabila.
 • Acordarea de fonduri pe schema de ajutor de stat: acoperirea taxelor si a impozitelor pe termen de 3-5 ani;
 • Reinnoirea automata cu 12 luni a politelor de asigurare impotriva insolventei pentru agentiile touroperatoare. Avand in vedere cca orice polita de asigurare se emite in baza indicatorilor tehnico financiari din anul precedent, exista riscul ca datorita pierderilor inregistrate in 2020 nici o companie de asigurari sa nu doreasca reinnoirea acestor polite daca se vor aplica principiile de evaluare de pana acum.

AOCIATIA INCOMING ROMANIA
Str Caderea Bastilei Nr 56-58, Etaj 5 , Camera 511 , Sector 1 , Bucuresti

Presedinte – Ovidiu Tudor , 0741-170.107