Comunicat taxa speciala promovare Bucuresti

Asociatia Incoming Romania (AIR) isi exprima ingrijorarea si dezacordul fata de Hotarirea Consiliului General al Municipiului Bucuresti Nr 723 / 18.12.2019 prin care se instituie taxa speciala pentru promovarea turistica a municipiului Bucuresti pentru anul 2020, prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a unui turist in Bucuresti.

Dublarea acestei taxe locale de la 1% la 2 %, anuntata cu putin timp inainte de inceperea anului, este o lovitura data turismului organizat prin intermediul agentiilor de turism care aduc turisti straini in Bucuresti si in Romania, o noua palma data turismului de Incoming care in loc sa fie recunoscut si sustinut este ingradit si restrictionat. Trebuie tinut cont de faptul ca pentru programele turistice care includ si sejururi in Bucuresti, deja publicate si promovate in cataloagele si pe pietele externe, preturile sint deja stabilite pentru anul viitor si din acest motiv aceasta crestere de 100 % a taxei va trebui sa fie suportata si sutinuta de agentiile care aduc turisti straini in Romania si fac turism de Incoming.

Speram ca hotelierii sa inteleaga acest aspect si sa suporte si ei o parte din aceasta crestere in cazul turistior straini adusi prin intermediul agentiilor.

De ce aceasta crestere de taxa?

Pentru ca primaria capitalei sa faca cheltuieli de promovare discretionare, fara sa tina cont de parerea vreunei asociatii de profil si a celor ce contribuie la aducerea de turisti straini in Bucuresti pe cheltuiala si munca lor si de necesitatile reale de promovare a destinatiei turistice Bucuresti.

Trebuie subliniat faptul ca aceasta hotarire nu stipuleaza cum vor fi cheltuite taxele colectate si cum vor fi cunoscute si verificate aceste cheltuieli, in condictiile in care Municipiul Bucuresti nu are o Asociatie de Promovare recunoscuta si sutinuta de primarie si existand deja si o Companie Municipala Turistica a Bucurestiului, creata si condusa de primarie.

Credem, in acest context, ca este necesara urgentarea aplicarii Legii privind infiintarea Organizatiilor de Management a Destinatiilor pentru a utiliza eficient si transparent aceste taxe locale de turism colectate.

Bucuresti
27.12.2019
Consiliul Director al Asociatiei Incoming Romania